Oldukça doyurucu ve besleyici yemeklere sahip olan Tayvan mutfağında çoklukla domuz eti, deniz eserleri, pirinç ve soya üzere materyaller kullanılmakta. Lakin daha değişikleri de var… İçeriğimizde sizler için Tayvan mutfağına has görünce bir kere daha düşünmenizi sağlayacak yemekleri derledik.??
1. Stinky tofu
Tayvan mutfağında epeyce tanınan olan stinky tofu, fermente tofudur. Ekseriyetle pazarlarda ya da sokaklarda atıştırmalık olarak tercih edilebilirken restoranlarda ise garnitür olarak tercih edilmekte. Çok keskin bir kokuya sahip olan stinky tofu çoklukla soya sosu ve acı sosla servis edilmekte.
2. Oyster omlet
İstiridye omleti olarak bilinen bu yemek Tayvan ve etrafında çokça tercih edilebilmekte. İstiridye, yumurta ve patatesle yapılan yemeğin içerisine kimi bölgelerde limon suyu da eklenerek tadı ağırlaştırılır. Servis edilirken ise yanında çoklukla domates sosu tercih edilir.
3. Braised pork rice
Uzun müddet pişirilen domuz etinin pirinçle servis edildiği braised pork rice, Tayvan’da sıkça tercih edilen bir yemek. Hazırlanırken domuz göbeğinin baharatlandırılmasıyla hazırlanan yemekte tercihe nazaran mantar ve haşlanmış yumurta da kullanılabilmekte.
4. Pig’s blood cake ya da orjinal ismiyle ‘ti hoeh koe’
Domuz kanı ve pirinç kullanılarak hazırlanan bu sokak yemeğini Tayvan’da tercih eden birçok insan var. Ekseriyetle çubuğa geçirilerek sokaklarda satılan yemek hazırlandıktan sonra fıstık tozu ve kişniş ile kaplanarak servis edilmekte.
5. Iron egg
Soyalı yumurtaya epey benzeyen iron egg hazırlanırken siyah çay ve baharatlarla haşlanır.
6. Coffin Bread
Tayvan’ın bir öbür tanınan lezzetlerinden biri olan coffin bread, dörtgen biçimindeki ekmeğin içinin açılarak kremalı ve tavuklu bir harcın eklenmesiyle hazırlanır. Birçok farklı varyasyonu olsa da hepsi tıpkı mantıkla hazırlanır ve Tayvan sokaklarında servis edilir.
7. Hot pot
Farklı bir yemek kültürü olan hot pot’ta masaya çiğ etler ve baharatlandırılmış kaynar su koyulur. Dilediğiniz eseri hot pot’ta pişirdikten sonra soya sosu ya da acı sos üzere farklı soslarla tercih edebilirsiniz.
8. Three Cup Chicken
Susam yağı, bitkisel yağ, zencefil, sarımsak ve acı biberin karıştırıldıktan sonra tavukların eklenerek sotelenmesiyle hazırlanan yemek Tayvan’da sıkça tercih edilen bir tavuk yemeğidir.
9. Beef Noodle Soup
Sığır inciğinin yeşil soğan, zencefil ve yıldız anasonla haşlanmasının akabinde baharatlarla sotelenip noodle ile birleştirilmesiyle hazırlanan yemek hem çorba üzere hem de noodle üzere tüketilebilmekte.
10. Thousand year old egg
‘Yüzyıl yumurtası’ olarak da isminden bahsettiren bu konserve besin eseri Tayvan ve etrafında hayli tanınan. Birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca ördek, tavuk ya da bıldırcın yumurtaları; kil, kül, tuz, pirinç ve kireçten oluşan bir karışım içerisinde saklanarak hazırlanmakta.
11. Snake soup
Farklı çeşit yılanlar kullanılarak hazırlanabilen yılan çorbası yeterli bir destek olarak görülmekte. Çokça baharatla servis edilen yılan çorbasındaki yılanların yerken tavuk etine benzediği söylenmekte.
12. Grass Jelly
Çim jölesi olarak isimlendirilen tatlı, ‘platostoma palustre’ bitkisiyle hazırlanmakta. Hafif acı bir tada sahip olan jöleler çoklukla sütle servis edilmekte.
13. A-gei
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olduğu üzere sokak lezzetlerinin de en popülerlerinden biri olan a-gei, tofu keselerinin içine ‘glass noodle’ ismi verilen cam erişte ve suriminin eklenip kızartılmasıyla hazırlanır. Tercihe nazaran acı yahut tatlı-ekşi sosla servis edilir.