Bakanlıktan talimat: Lahmacun, pide ve böreklere sakatat eti karıştırılamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın lahmacun, pide, börek ve gibisi besinlerin üretiminde kullanılan materyallerine kontrolüne ait talimatını yenilendi.

Bakanlık tarafından 81 Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gönderilen ve 7 unsurdan oluşan yeni talimata nazaran; pide, lahmacun ve börek üzere besinlerin üretiminde etiket bilgisi ve beyanı dışında farklı hayvan cinslerinden etlerin ve sakatatın birbirleri ile karıştırılmasına müsaade verilmiyor

Ekonomi gazetesi muharriri Ali Ekber Yıldırım, eski talimata nazaran kanatlı eti ve sakatat tespit edilen eserlerin tağşiş değerlendirilemeyeceğine dikkat çekerek, yeni talimattaki 7 maddeyi şöyle sıraladı:

1 – Pide, lahmacun ve börek üzere besinlerin üretiminde etiket bilgisi ve beyanı dışında farklı hayvan tiplerinden etlerin ve sakatatın birbirleri ile karıştırılamayacağı (Sığır eti ve koyun/keçi eti karıştırılabilir, kırmızı ve beyaz et karıştırılamaz),

2 – Pide, lahmacun ve börek üzere besinlerin üretiminde kırmızı et dışında farklı bir et tipi kullanılacaksa (tavuk eti, deniz eserleri vb.) bunun yalnızca “menüde ya da eser isminde içeriğini bildirmek kaydıyla; pide (tavuklu) ya da tavuklu pide/börek” formunda son tüketiciye açık biçimde bilgi vermek şartıyla son tüketiciye sunulması ve üretilen eserde yalnızca tek hayvan çeşidinin etinin kullanılmasına müsaade verilmesi (ya yalnızca tavuk eti, ya yalnızca kırmızı et gibi),

NUMUNE ALIMI DEVAM EDECEK

3 – 2023 Yılı Besin Numune Alma Planı çerçevesinde yer alan 2023 Yılı Vilayet Besin Numune Alma Planı kapsamında pide, lahmacun, börek, mantı vb. Üretilmek Üzere Hazırlanmış Çiğ Eser Harçlarında Histolojik Muayene ve Kanatlı Eti Aranması Programı kapsamında numune alımına devam edilmesi,

4 – Numune alım süreçleri; pide, lahmacun vb. eserleri üreten işletme tarafından pide, lahmacun vb. eserleri üretmek üzere hazırlanan harçtan alınması, şayet numune alımı esnasında pide, lahmacun vb. eser harcı o anda tükenmiş durumdaysa ya da eserlerin daha evvelce hazırlanıp pişirilerek son tüketiciye sunulan, hâlihazırda harcı olmayan bir işletmeyse (ör: kır pidesi vb.), numunenin son eserden alınması, ayrıyeten, numune alımı esnasında tutulan resmi denetim raporuna ve numune alma tutanağına, alınan harcın pide, lahmacun vb. üretilmek üzere işletme tarafından kullanılacak harçtan alındığının açık olarak belirtilmesi,

5 – Kelam konusu eserlerin üretiminde kullanılan hammadde niteliğindeki bileşenlerin (et, süt, peynir, un, yağ vb.) tek başına yapılacak denetimlerinde, bu eserlere ait ilgili kodeksinde belirtilen eser özelliklerinin temel alınması…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir